Leikkauksesta toipumista, hoitoja ja takasin treenien pariin :D

Heippo dei!

Pitkästä aikaa tänne tulin kirjotittelemaan 🙂 Pahoittelut siitä, että tekstiä ei oo tullut. Kaikkea härdelliä on nyt ollut.

Viimeksi kirjoittelin siitä kun sain kuulevani sairastavani rintasyöpää. Ja jäin odottamaan tietoa kaikesta.

Nyt ollaan jo aika pitkällä, moni teistä lukijoista seuraakin minua myös facebookissa ja olettekin tietoisia minun voinnista ja kaikesta, mutta kirjoittelen vielä tännekkin jotta jotka eivät facessa ole ja seuraile niin voivat lukaista uusimpia kuulumisia 😀

Eli tutkimuksissa syöpani paljastui duktaaliseksi karsinoomaksi, eli tarkoittaen, että pahanlaatuiset solut eivät olleet tunkeutuneet syvemmälle rintakudokseen, vaan olivat tiehyeiden sisällä. Luokitukseltaan minulla oli gradus 3:n eli ärhäkkä sellainen(luokitukset ovat 1-3).

Sain myös tiedon leikkauspäivästä eli se oli 7.4. Tätä ennen kävin kirurgian poliklinikalla juttelemassa leikkausvaihtoehdoista ja päädyttiin rinnankorjausleikkaukseen vatsakielekettä käyttäen eli ns.DIEP-kielekkeellä. Leikkaus on isoin ja haastavin, mutta lopputulos monesti minunkin tilanteessa kaiken onnistuessa paras mahdollinen. Leikkaus ajaksi lääkäri arvioi n.8h.

Tätä ennen oli käyntiä labroissa, magneetti kuvissa ja gammakuvauksessa. Magneettikuvauksessa katsottiin vatsan alueen verisuonisto, että ne mahdollistaa siirteen oton. Leikkauksessa verisuonet irrotetaan paikaltaan kokonaan, minkä jälkeen verisuonet istutetaan mikrokirurgisesti kainalon tai rintakehän verisuoniin. Nämä oli kaikki minulla ok 🙂 Gammakuvauksessa taasen päivää ennen leikkausta laitettiin radioaktiivista ainetta rintaan, tarkoitus on löytää vartijaimusolmuke imunestekierron mukana kulkevan radiolääkeaineen avulla.

Leikkaus aamuna eli 7.4 menin Kys:lle jo aamulla klo:7.00. Minut kuvattiin ja merkittiin noiden kuvien avulla missä oli värjääntyneet vartijaimusolmukkeet, joista leikkauksen yhteydessä otettaisiin koepalat ja samalla tieto tarviiko imusolmukkeita poistaa tulee heti leikkauksen yhteydessä patologin ne siinä tutkittua.

20160407_054250

Menin kirurgian polille ilmoittautumaan…olin kyllä äärimmäisen rauhallinen ja luottavainen. Minun vuoro tulikin piakkoin ja sain nuo ihanaiset sairaalan vaatteet päälleni ja hoitaja laittoi mulle kanssa tukisukat, jotka olikin äärimmäisen epämielyttävät yltäessä aina varpaanpäästä haaruksiin asti 🙂 No näillä menitiin 🙂 Lähdettiin sitten n.klo:8.00 aikoja menemään kohti leikkaussalia jossa olikin kaksi leikkaus tiimiä valmiina eli porukkaa oli julmetusti!! Tuli kyllä vielä rauhallisempi olo katsoessani kaikkia noita ammattilaisia 🙂

Anestasia hoitaja rupesi valmistelemaan minua leikkausta varten eli laitettiin kanyylia, verenpainemittaria ja kaikenlaisia antureita sinne sun tänne, joten olin aika täynnä kaikkia seurantalaitteita 🙂 Hoitajan sanat ”Näe hyviä unia”jäikin viimeisenä mieleen.

Alla kuva kyseisestä operaatiosta:

vatsakieleke

 

Heräsin hoitajan äänen kysellessä minun vointia….”huono olo” muistan sanoneeni…lääkettä annettiin ja muistan vain pätkiä tuosta heräämö ajasta. Leikkaus kesti 7.5h ja kaikki oli sujunut hyvin. Nyt alkoi vain odottelu ja kriittisimmät pari vuorokautta rinnan ja vatsakieleke siirrännäisen suhteen. Joka kolmas leikkaus tässä epäonnistuu sen takia, kun kielekkeen verenkierto ei lähde pelaamaan ja joudutaan leikkaamaan uudelleen ja pahimmassa tapauksessa kaikki menetetään.

Olin yön yli heräämössä ja aamulla minut siirrettiin plastiikka kirurgian osastolle 🙂 Pääsin omaan yksiöön, koska hoitajat joutuivat käymään luonani tunnin välein seuraamassa rintaa. Olisi ollut aika iso häiriö monelle muulle potilaalle tämä ramppaus keskellä yötä. He käydessään aina painelivat kieleke osaa, kieleke osan täytyi palata aina takaisin jotta tiedettiin verenkierron toimivan. Tämä jatkui myös yöllä, tuntui et aina kun sai unen päästä kiinni niin hoitaja tuli uudelleen. Eli rinnasta saatiin säästettyä minun oma ihoa ja ns.sisältö poistettii nännialue mukaan lukien kokonaan ja puuttuvalle ihoalueelle laitettiin tuo vatsakieleke ja rinnan ”täytteeksi”se rasva mikä leikatulla vatsakieleke alueella oli 🙂

Pää oli ihan turta kaikista kipulääkkeistä, mutta tulivat kyllä tarpeeseen jotta olo pysyi hyvänä. Vaikeinta oli vain maata sängyssä kun ei saanu liikkua mihkään. Dreenit, joita oli 5kpl eivät olleet yhtään sen mukavampia(noihin menee ylimääräinen veri leikkausalueelta), 2kpl vatsassa, 2kpl rinnan sivulla ja 1kpl kainalossa 🙂 Hoitajien avustamana sain nousta seisomaan hetkeksi vasta lauantaina (torstaina oli leikkaus), ja pikkuhetken seisomisen jälkeen samantien piti mennä takasin sänkyyn. Hemoglobiini oli minulla alhanen ja tämän takia jouduttiin pussilline verta antamaan, jotta arvo nousis. Joka päivä labra hoitaja kävi myös kokeita ottamassa.

Jaloissa mulla oli ”pumput” tukisukkien lisäksi, nämä tasaseen tahtiin puristeli mun jalkoja estäen laskimo veritukoksia. En muista kyllä noiden hienouksien nimeä, mutta 24/7 ne jalassa oli pumppailemassa 🙂 Vasta sunnuntaina sain kiinteää ruokaakin syödä, koska silloin katsottiin että isoin riski on jo ohitettu, ja uusinta leikkausta ei tarvita. Vitsi että ruisleipä maistui hyvälle vellien jälkeen 🙂

Sunnuntaina minulta poistettiin dreenit ja pääsin jaloittelemaan hoitajien kanssa jo tuntojen mukaan. Jalat piti ihan hyvin ja suihku lupa heltisi <3 Kyllä oli autuus saada pestä hiukset ja olo oli aivan huikee suihkutteleun jälkeen. Fysioterapeutit kävivät myös juttelemassa ja katseltiin ja käytiin läpi minun jumppailu-ohjeita.

Maanantai aamuna minut siirrettiin sitten neljän hengen huoneeseen ja rinnan kontrollointi oli n.3h välein enää.Päivät hujahti hyvin toipuessa ja vihdoin keskiviikkona 13.4 pääsin sitten kotia <3

Paljon ohjeita tuli mukana….seuraavat 2vkoa piti muistaa nukkua ns.kainalo auki eli tyyny kainalossa niin että käsi ei pääse yön aika menemään kylkeen, jotta turvattiin verenkierto uusissa liitetyissä verisuonissa. Haava hoitajalla rupesin käymään säänöllisesti rinnan ja vatsan haavoja hoidattamassa. Sain myös uuden hienon navan, josta tikit poistettiinkin 19.4, muualla olikin itsestään sulavat tikit 🙂 Turvotus rinnan alueella ja kainalossa oli todella kova alkuun ja vielä hematoomaa(verihyytymää)oli koko rinnan alueella mikä teki olosta välillä aika tukalan, mutta nyt kaikki on jo toisin 😉

Päivät onkin kulunut jumppaohjeita tehden 2-3krt/pv ja liikkuvuus kainalon ja olkapään alueella on jo melkeistään täydellinen. 4.5 minulla oli sitten kirurgian polilla jälkitarkastus ja leikkaava kirurgi oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja parantumiseen. Taas hän painoitti sitä kuinka paljon apua hyvästä peruskunnosta on ollut toipumisnopeudessa.

Samalla viikolla kävin myös syöpäpolilla, missä minulle selvisikin tulevat hoidot. Eli minulle annetaan 3*Taxotere-hoitoa 3vkon välein, sen jälkeen 3* CEF-yhdistelmähoitoa(sisältää syklofosfamidin, epirubisiinin ja 5-fluorourasiilin yhdistelmä) myös 3vkon välein. Sitten muutaman viikon tauko ja alkaa 3-5vkoa kestävät sädehoidot ja tämän jälkeen joudun syömään vielä Tamofen-hormoonihoitoa 5-10 vuotta. Tamofen-hoito on ns. antiestrogeenihoito, jolla pyritään kumoamaan estrogeenin vaikutuksia kehossa.

Ennen syöpäpolille menoa käytiin siskon kanssa myös Puijon tornien kupeessa maisemia ihastelemassa 🙂

20160502_140805 20160502_112521 20160502_112728

10.5 oli sitten ensimmäinen solusalpaajahoito tiedossa. Edeltävänä iltana otin lääkärin määräyksen mukaan 5 tabl. Dexametasonia (kortisonia), aamulla sama satsi ja illalla vielä samainen satsi.

Yön sain nukuttua hyvin. Aamulla heräsin ja jännitti kyllä aika kovasti…mutta eiku vaan matkaan 😀

20160510_074643 20160510_074724

Aika oli klo:8.00 ja ajallaan pääsin..hoitaja haki minut huoneeseen nro.2 jossa oli myös monta muuta hoitoa saavaa valmisteluissa. Ensimmäisenä minulle laitettiin kanyyli, aikaa hoito kertaan menisi 3h jos kaikki sujuisi hyvin. Sitten ruettiin tiputtamaan suolaliuosta jota tiputeltiin n.puoli tuntia. Sitten laitettiikiin Taxotere pikkuhiljaa hitaalla nopeudella tippumaan..tilannetta seurattiin kokoajan tarkasti, koska allergisia reagioita voisi varsinkin ensimmäisellä kerralla tulla. Näitä olisi alaselkäkivut, hengen ahdistus jne.

20160510_094224

Kaikki sujui kuitenkin onneksi hyvin ja 1,5h päästä aine oli tippunut ja sitten vielä n.puoli tuntia huuhdeltiin suolaliuostipalla suonet. Siinäpä se sitten oli ja välipalan kautta (hoidon aikana saa siis syödä sielä olevassa tilassa välpalaa, mitkä poli tarjoaa) kotia kohden 🙂

20160510_114037

Vuorokausi tästä kun hoito oli lopetettiin eli n.klo:11.00 keskiviikkona jouduin pistämään itseeni Neulasta-pistoksen.

20160509_120237

Tämä turvaa valkosolujen määrän, koska solusalpaaja hoidot  vähentää valkosolutuotantoa. Mikä taas heikentää omaa vastustuskykyä ja infektioriski on suurempi. Tämä ei ollut mielyttävä, hoidosta itsestään ei tullut juuri sivuvaikutuksia, mutta pistoksesta sain sitten aika ikäviä luu ja lihaskipuja torstain ja perjantain ajaksi. Ja nuo tunteet oli aika vastenmielesiä…ihan kuin minulle olisi annettu sähköiskuja kaikkiin niveliin kuten lonkat, polvet, nilkat ja kyynerpäät. Väilillä säteili myös rintaan, mutta kipulääke piti nämä oireet onneksi inhimillisä kestää. Nyt ekasta hoidosta on mennyt 2vkoa ja olo on tosi hyvä pientä väsymystä aikaajoin lukuunottamatta.

Hoitajien kanssa olikin jos puhetta, että kyseinen hoito vie sitten hiukset ja pahimmassa tapauksessa myös ripset ja kulmakarvat….Joten ostin sitten valmiiksi jo pelastuksia tähän tilanteeseen 😉

20160513_140142-1 20160513_140910-1

Sain myös maksusitoumuksen peruukkia varten, joka oli arvoltaan pari sataa, joten kävin Hiusstudio Artiquessa ostamassa itselleni uudet hiukset odottamaan tulevaa 😀 Jonkun verran piti vielä itse lisää euroja laittaa, mutta sainpä mieleisen. Ja voin sanoa, että käsitys peruukeista oli minulle sellainen, että luulin kaikkien olevan ns.”mummo”malleja, mutta toisin kävi 🙂

20160518_122625 20160518_122947

Yllä kuvassa minulla on ostamani malli josta ei kyllä huomaa onko se oma vai ”lainassa” 🙂

Nyt on lepäilty 6vkoa ja valmentajien kanssa sovittiin treffit salille, jossa katsottiin uutta ohjelmaa <3 Pekka ja Taina olivat laatineet minulle ohjelman, missä on huomioitu asiat joita kirurgi vielä käski huomioida treenejä tehdessä. Minkäänläisiä äkkinäisiä repäiseviä liikkeitä pitää varoa sekä ääriasentoja. Ja myös rintaa painavat liikkeet piti jättää vielä pois eli kaikki mitä tehdään rinta tuettuna. Mutta mun jäätävän ammattitaitoset valmentajat on rakentanut tosi toimivan ja hyvän ohjelma. Sarjojen pituus on nyt 10-12 entisen 6-8 sijaan, ja liike variaatioita on jonkun verran, mutta loppujen lopuksi aika vähän. Prässiä teen esim.yksi jalka kerralla, tällä vältetään liian kovaa ponnistusta ja verenpaineiden nousua sarjojen aikana, voin sanoa että kyllä tuntuu!!! Kannattaa ihmiset kokeilla ihan vaihtelun vuoksikin, ottaa todella paljon myös tuonne ns.tarakan puolelle 😀 Tuntuu taas jäätävän hyvälle kun pääsin takas treenin pariin, pääkoppakin tykkää-kuten allaolevista kuvista näkee!!

20160521_082435 20160521_095522

Niih..ja joku varmaan miettii, että onko tulevaisuutta suuniteltu kisaamisia ajatellen….niin kyllä on..;) Tarkoitus olis nousta lavalle keväällä 2017 Fitness Classicissa, tässä nytten mennään päivä ja treeni kerrallaan kohti tuota tavoitetta. Itse toivon, että saisin käytyä treenit tekemässä suhkot hyvin, tottakai olotiloista ei voi aina tietää, mutta kuten sanoin että päivä kerrallaan eteenpäin. Ruokavalio on ruukattu nyt niin, että se tukee mahdollisimman hyvin minun hoitoja ja niistä toipumista. Dietillä varsinaisella en nyt ole, tärkeintä on nyt että kroppa saa tarpeeks kaikkia ravintoaineita eli tarpeeks proteiinia, hiilareita ja rasvoja.

Seuraava hoito kerta minulla onkin 31.5 tiistaina ja tämä edellyttää maanantaina labroissa käyntiä taasen. Mutta näillä jatketaan; hoidoissa käydään ja treenataan 😀 Vointi on tosiaan tällä hetkellä hyvä ja näillä eteenpäin!! Tulipa pitkä stoori, mutta nyt taas jaksaa kirjotteluakin paremmin :O 😀

20160511_083711

Ihanaa alkavaa kesää kaikille ja treeni intoa!!! Palataan taas <3

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

65 − 64 =